Nakon uspešno obučenih 14 generacija, Volonterski centar Vojvodine raspisuje poziv za novu generaciju polaznica/ka obuke za liderke/re interkulturalnih omladinskih razmena!

Sa posebnim zadovoljstvom objavljujemo ovaj 15. ciklus, otvoren za učesnice/ke iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Srbije, Francuske i Nemačke.

 

Šta to znači za tebe?

Program obuke za liderke/re interkulturalnih omladinskih razmena je sertifikovan od strane Nemačko-francuske kancelarije za mlade (OFAJ/DFJW) www.dfjw.org Program obuke prati kurikulum razvijen od strane Nemačko-francuske kancelarije za mlade.

Cilj obuke je da učesnice/ke obuči i osnaži za planiranje, organizovanje i realizaciju interkulturalnih omladinskih razmena. Obuka se sastoji iz tri jednonedeljna modula koji će biti realizovani redom u Nemačkoj, Francuskoj i Srbiji. Namenjena je učesnicama i učesnicima, koji imaju iskustva sa volonterskim kampovima ili omladinskim razmenama, a prvenstveno onima koji su zainteresovani da organizuju i vode interkulturalne omladinske razmene.

Tokom obuke učesnice/i će steći teorijska znanja i praktična iskustva iz sledećih oblasti:

 • Liderstvo, kompentencije liderki/a u interkulturalnim razmenama
 • Rad sa grupama, razvoj grupa, dinamika grupnog rada 
 • Timski rad, uloge u timu, rad u međunarodnom timu
 • Odgovornost lidera razmena ka temama roda, feminizma, klimatskih promena, rasizma, mira …
 • Jezičke animacije
 • Kultura i interkulturalno učenje
 • Osmišljavanje programa omladinske razmene, logistika, finansijski plan, evaluacija programa
 • Predrasude i stereotipi, konflikti, komunikacija
 • Finansiranje programa, pisanje projekta i budžetiranje, izrada narativnog i finansijskog izveštaja
 • Različiti metodološki pristupi u interkulturalnom omladinskom radu

Više o programu

Organizatori:

Obuku realizuje Volonterski centar Vojvodine iz Srbije zajedno sa partnerskim organizacijama Interkulturelles Netzwerk iz Nemačke i Peuple et Culture iz Francuske. Trenerski tim je sastavljen od predstavnika partnerskih organizacija, a čine ga iskusne trenerice i treneri sa dugogodišnjim iskustvom u omladinskom radu, kao i programima neformalnog obrazovanja i interkulturalnih razmena.

 

Period i mesto realizacije:

Obuka se sastoji iz tri modula, a budući učesnici i učesnice u obavezi su da učestvuju u sva tri dela obuke. Obuka će se realizovati u skladu sa navedenim vremenskim planom:

 

Datum obuke

Mesto održavnja

I modul

24. maj – 31. maj 2024.

Berlin, Nemačka

II modul

18. – 26. oktobar 2024.

Mosset, Francuska

III modul

april/maj 2025.

Mali Iđoš, Srbija

Profil:

Učesnice/ci obuke biće ljudi iz 3 grupe:

 1. Sa Balkana (Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Srbije), 2 učesnice/ka iz svake zemlje
 2. Nemačke, 6-8 učesnica/ka
 3. Francuske, 6-8 učesnica/ka

Svaku grupu čini do 8 učesnica/ka koji zadovoljavaju sledeće uslove:

 • najmanje 18 godina starosti
 • voljni da se angažuju u osmišljavanju i sprovođenju interkulturalnih omladinskih razmena
 • osobe koje mogu učestvovati u sva 3 dela obuke prema navedenom vremenskom planu
 • poželjno iskustvo učešća u interkulturalnim omladinskim razmenama ili volonterskim radnim kampovima 
 • poželjno znanje nemačkog ili francuskog jezika
 

Jezik obuke:

Zvanični jezici ovog programa su u prvih sedam ciklusa bili srpski, nemački i francuski. Na krugovima treninga otvorenim za Balkan, uobičajeni srpski zamenjuje nešto što mi zovemo „dobardanovski“ ili „naški“ 🙂 čijem se zajedničkom kreiranju radujemo. Trenerica i prevoditeljka sa Balkana su iz Srbije. Program treninga odvija se na jednom od ova tri jezika, uz obezbeđen konsekutivni prevod na druga dva. U radu u malim grupama učesnice/ci će koristiti engleski jezik, mada će po potrebi i u ovim delovima programa  biti obezbeđen prevod.

Sertifikat:

Svi učesnici/ce koji uspešno završe čitav program obuke (učestvuju na sva tri dela) i urade praktični deo (učestvuju u pripremi i implementaciji jedne interkulturalne omladinske razmene) stiču pravo na sertifikat izdat od strane Nemačko-francuske kancelarije za mlade i time mogućnost (ukoliko to žele) da se nađu u javnoj bazi liderki/ra omladinskih razmena, te će na taj način biti dostupni organizacijama koje traže lidere i žele da ih angažuju. Više informacija o sertifikatu može se naći na sajtu www.dfjw-zertifikat.org 

Finansijski aspekat učešća:

U toku trajanja obuke učesnice/ci imaju obezbeđen smeštaj, hranu, kao i sve neophodne materijale za rad. Putni troškovi učesnica/ka sa Balkana se refundiraju za put u Francusku i Nemačku prema pravilniku Nemačko – francuske kancelarije za mlade. Pravilnik o refundiranju putnih troškova: https://www.ofaj.org/ressources/calcul-de-la-subvention-pour-frais-de-voyage-a-l-ofaj 

 

Učesnice/ci sa Balkana plaćaju participaciju za učešće na treningu u iznosu od po 65€ za prva dva i  50€ za treći deo obuke. Učesnice/ci iz Nemačke i Francuske plaćaju participaciju u iznosu od 200-300€ po delu.

 

Rok za prijavu:

Popunjen prijavni formular (preuzmi OVDE) treba poslati na e-mail adresu konkursi.vcv@gmail.com najkasnije do ponoći 31. marta 2024. godine!

Prijave će se obrađivati po redosledu prispeća a u odnosu na predhodno postavljene kriterijume u ovom pozivu.

 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.