“Hack the system!”: Dani socijalnih i ekoloških prava i snimanje kratkog dokumentarnog filma

Od 09. do 11. februara u Omladinskom centru CK13, održan je Seminar “Dani socijalnih i ekoloških prava” nakon kojeg su učesnici i učesnice radili_e sa mentorkom na snimanju kratkog
dokumentarnog filma na temu “trećih prostora”.

Program seminara je osmišljen kao skup radionica, predavanja, projekcija kratkih dokumentarnih filmova i diskusija, a inpute će dati članice i članovi organizacija civilnog društva.

Petak, 09.02. je bio dan za upoznavanje i “zagrevanje” za predstojeći rad. Pričaćali o svim detaljima seminara i radionicama dokumentarnog filma, podelili smo očekivanja i odgovorili smo
na sva pitanja grupe.

U subotu 10.02. Smo ulazili u “materiju” uz vežbe, prezentacije i iskustava organizacija i aktivista/kinja. Pričali smo o stanju socijalnih i ekoloških prava kod nas, kao i o tome zašto su ova prava neraskidivo povezana, odnosno zašto jedna ne mogu bez drugih.

U nedelju 11.02. nastavljali smo sa tematskim radionicama i prezentacijama, a imali smo dodatnog prostora za razmenu mišljenja i ideja.

Tokom februara, marta i aprila učesnici_ce su radili na snimanju i produkcij kratkog dokumentarnog filma “Treći prostor”, u čemu su učestvovala deca i odrasli iz Novog Sada.

Kratki dokumentarni film “Treći prostor” je rezultat procesa istraživanja i snimanja odnosa ljudi različitih uzrasta sa gradom u kojem žive. Bavi se iskustvom življenja u “trećim prostorima”, kao i očekivanjima, odnosno, strahovima, o tome kakvi će ti prostori biti ubuduće — kakav grad i kakav svet gradimo za dolazeće generacije.

“Treći prostori” su svi prostori u kojiima boravimo, a koji nisu naš dom, naše radno mesto ili mesto na kom učimo/studiramo: klupe ispred zgrade, park, ulica, plaža, igralište, šuma.. U zavisnosti od toga gde živimo, različiti prostori su nam na raspolaganju, što utiče na našu socijalizaciju, dobrobit, blagostanje, lični i društveni razvoj.

Dokumentar je prikazan u CK13 30.04, u okviru događaja organizovana je tribina na istoj temi.

Film možete pogledati ovde, dok snimak sa tribine možete slušati ovde.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.