Naslovna - Uštedimo planetu, Priručnik za održivu potrošnju

Povodom Međunarodnog dana bez otpada, koji se svake godine obeležava 30. marta, predstavljamo novi priručnik o održivoj potrošnji!

Da li ste ikada čuli za ponovnu upotrebu?Znate li da je to bolja praksa od recikliranja i da smanjuje štetan uticaj na okolinu i klimu? Da li ste se ikada zapitali zašto i kako to primeniti u svakodnevnom životu?

Bilo da ste početnik_ca ili već stručnjak_inja za ponovnu upotrebu, ovaj priručnik je osmišljen tako da vam pomogne u sticanju novih i/li poboljšanju postojećih znanja i veština kada je reč o praksama ponovne upotrebe i njenim primenama u svakodnevnom životu.

Ali, što je najvažnije, može vas inspirisati da počnete razmišljati o svojim sopstvenim obrascima potrošnje i sistemu koji ih omogućava. Nakon čitanja ovog priručnika, nadamo se da nećete samo želeti da promenite svoje navike, već i da postanete deo pokreta koji želi da unese promene u odveć korumpirani sistem.

Svesni smo da pronalaženje rešenja za klimatsku krizu i šire ekološke krize s kojima se trenutno suočavamo nije odgovornost pojedinaca ili čak lokalnih zajednica, već donosioca odluka na međunarodnom i nacionalnom nivou. Međutim, nije li dužnost nas kao građana i građanki, aktivista i aktivistkinja da utičemo na institucije zadužene za donošenje odluka? Svako od nas mnogo može toga učiniti da smanji sopstveni uticaj na okolinu. Ovaj priručnik istražuje šta možemo promeniti u svom načinu života kako bismo se oduprli ustaljenim praksama konzumerizma i odabrali održivost.

Vreme je da počnemo govoriti o tome zašto je recikliranje važno, ali i zašto nije dovoljno. Vreme je da razotkrijemo mitove, istražimo alternative i shvatimo kakav uticaj imamo kada odbacimo jednokratna rešenja, te zaista ozbiljno shvatimo efikasnu upotrebu resursa i ponovnu upotrebu. Želimo da vas podstaknemo da odluke koje donosite budu utemeljene na dokazima, a u skladu sa sopstvenim vrednostima.

Priručnik je struktuiran tako da propituje ustaljena verovanja, promoviše ekološku svest i obrazuje. Svaki mesec posvećen je određenoj temi ponovne upotrebe i održive potrošnje. U drugom delu možete pronaći kalendar sa izazovima za uvođenje novih, održivijih praksi u život. No ne brinite; ovi izazovi služe da vas nežno podstaknu na razmišljanje, bez opterećenja, a osmišljeni tako da omoguće sveobuhvantije razumevanje održivog načina života.

Namenjen je svima koji već sada svojim delovanjem žele doprineti ponovnoj upotrebi i smanjenju nepotrebne potrošnje: aktivistima, zajednicama koje žele istraživati ove prakse i pojedincima koji žele steći nove veštine i deliti ih s drugima.

Posvećujemo ga svima onima koji su u raznim segmentima svakodnevnog života već postali majstori_ce ponovne i efikasne upotrebe resursa – u poslednje vreme ili odavno, iz aktivističkog poriva ili nužde, bez obzira znaju li ili ne da time pridonose dobrobiti ljudi i planete.

Vaše sudelovanje ključno je za uspešnost i opstanak ovog pokreta!

Ova publikacija je proizvedena uz finansijsku podršku Evropske komisije u okviru KA 2 Erasmus+ programa obrazovanja odraslih i projekta “Towards Communities of Reuse Practice (TORP)”. Ona odražava samo stavove autora, a Komisija ne može biti odgovorna za bilo kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.