Towards communities of reuse practice

VCV je od oktobra 2022. Godine partner na dvogodišnjem projektu pod nazivom “Towards Communities of Reuse Practice (TORP)” zajedno sa organizacijama Zelena Akcija iz Zagreba i  Ecological Recycling Society iz Atine.

Projekt TORP osmišljen je za podizanje kapaciteta partnerskih organizacija za bolje razumevanje važnosti praksi ponovne upotrebe u širem kontekstu prelaza na cirkularno upravljanje resursima. Svaka od partnerskih organizacija ima određeno iskustvo u radu s lokalnom zajednicom na temu ponovne upotrebe, a tokom projekta razmenjujemo znanja i veštine kako bismo se međusobno ojačali.

Organizacije će biti osposobljene za sprovođenje novih praksi ponovne upotrebe u zajednici, steći će bolje razumevanje o tome kako praktične aktivnosti doprinose naporima za prelaz na cirkularno upravljenje i kako efikasno komunicirati javni narativ o ponovnoj upotrebi. Takođe, steći će kapacitete za rad s ranjivim grupama i proizvodnju edukativnih materijala za druge organizacije i građanstvo, podižući svest javnosti o važnosti ponovne upotrebe i prevencije otpada koje je ključno u rešavanju višestrukih uticaja na životnu sredinu povezanih s modelom linearnog upravljanja i u prelazu na cirkularno.

Cilj projekta jeste doprineti oživljavanju lokalne zajednice okupljene oko kulture ponovne upotrebe i popravake, uključujući volonterizam i aktivno građanstvo. Ovakvo osnaživanje organizacija može dovesti do istovremenog poboljšanja društvenih i stanja životne sredine. 

Osim podizanja kapaciteta organizacija, ostale projektne aktivnosti uključuju kreiranje metodologija za uspostavljanje praksi ponovne upotrebe u zajednici, testiranje praksi od strane partnerskih organizacija, izradu seta alata koji će nam pomoći u dodatnoj motivaciji i inspiraciji, te tome da se takva praksa što više raširi. Takođe ćemo organizovati nekoliko javnih pilot događanja za javnost s ciljem refleksije, evaluacije i učenja iz iskustva.

Projekt je finansiran iz ERASMUS plus programa (Programme Erasmus+ Action Type KA220-ADU – Cooperation partnerships in adult education) pod vodstvom AMPEU. Stavovi izraženo u ovom projektu i projektnim aktivnostima isključiva su odgovornost Volonterskog centra Vojvodine i projektnih partnera i ne odražavaju nužno stajališta Europske unije.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.