Omladinske razmene

Omladinske razmene omogućavaju mladima da provedu period od jedne do tri nedelje sa grupom vršnjaka/kinja iz najmanje još jedne države, u svojoj zemlji ili zemlji drugih grupa mladih.

Zajednički boravak se sastoji od grupne aktivnosti bazirane na neformalnom obrazovanju (radionice, debate, igre uloga, simulacije, grupni radovi, posete određenim mestima vezanih za temu razmene) kao i aktivnosti slobodnog vremena kao što su izleti, filmske večeri ili zajedničko kuvanje jela iz zemalja svih prisutnih: sve ovo doprinosi tome da grupa učesnika/ca, pored razmene mišljenja, iskustava i stavova, razvija prijateljske odnose, radoznalost i poštovanje prema drugim kulturama, načinama života i identitetima.

Teme samih razmena su veoma raznovrsne: od zaštite životne sredine do prava životinja, socijalnog uključivanja i ljudskih prava, zdravlja i zdravih stilova života, upoznavanja sa istorijom i kulturom određene regije ili mesta, umetnosti i kulture (u obliku muzičkih i drugih festivala i događaja), međugeneracijska solidarnost i još mnogo toga.

 

Pre razmene, grupa mladih učestvuje u pripremi sadržaja i programa iste: ovo čini da sav sadržaj bude ne samo zanimljiv nego i u skladu sa potrebama, interesovanjima, znanjem mladih, koji će biti motivisaniji da tu temu istraže dublje i u saradnji sa drugima čija se iskustva i perspektive često mogu razlikovati.

S obzirom na to da su ovakve razmene namenjene mladima, starosna struktura na ovakvim projektima je najčešće od 14 do 25 godina, s time što će na jednoj razmeni grupa učesnika/ca najčešće biti bliska po godinama (npr. 14-18 ili 18-25). Ono što je zajedničko za sve učesnike/ce, osim godina, jeste zainteresovanost za određenu tematiku koju omladinska razmena obrađuje.

Pored učesnika/ca, svaka grupa putuje sa omladinskim liderom/kom (koji/a može biti stariji/a od 30 godina) i koji/a ima zadatak da pruža logističku i programsku podršku mladima tokom putovanja i aktivnosti.

Razmene ovog tipa su najčešće podržane od strane Evropske Komisije, kao deo programa “Erazmus +“, kao i od strane francusko-nemačke kancelarije za mlade OFAJ: u ovom slučaju, razmene najčešće uključuju mlade iz našeg regiona, Francuske i Nemačke.

Smeštaj, hrana, kao i troškovi putovanja su pokriveni. Smeštaj i hrana se razlikuju od razmene do razmene, što znači da smeštaj može biti i u prirodi, ali i u hostelima, planinarskim domovima i sl, a hranu mogu pripremati učesnici/ce, ali češće je hrana obezbeđena od strane domaćina. U svakom slučaju, podaci o smeštaju su uvek dati u opisu razmene. Pozive za učešće na omladinskim razmenama pogledaj ovde.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.