Aktivizam

 

Aktivizam

Šta je organizacija, formalna ili neformalna, bez brige o životnoj sredini? Isto sto i muškarac bez brkova. Bez hrabrosti, u ovom slučaju, da se suprostavi i zaustavi degradaciju životne sredine, pronađe i ukaže na greške u koracima koje civilizacija pravi.
Od samog osnivanja, kroz sva svoja delovanja i aktivnosti, pojavljivanja u javnosti, pa i službenim dokumentima Volonterski Centar Vojvodine je svoj velik deo programa usmerila baš u tom smeru.Među članovima VCVa postoje volonteri koji pored svojih osnovnih zaduženja u organizaciji imaju volje da se pozabave i ovakvim stvarima. Većinom su to studenti ekologije ili inženjerstva zaštite životne sredine, iako to ni na koji način ne predstavlja kvalifikaciju za angažovanje na ovom polju aktivnosti.
Projekti i akcije koje radimo izvanredno pokazuju mogućnost uključivanja i sinteze umetnosti, lutkarstva, edukacije, muzike sa ekologijom, odnosno zaštitom životne sredine. Najvažnije je pronaći problem u našoj neposrednoj okolini, koja će biti povod angažovanju. To je ono čime se VCV ponosi.
Od kako smo se posvetili ovim aktivnostima uradili smo vise od 15 projekata na tu temu, kako kratkoročnih projekata, jednodnevnih akcija, kampanja, edukativnih i kreativnih radionica i sl. Prilike za realizaciju nalazimo u danima kada se na globalnom nivou pridaje značaj nekom problemu. To su dani kao što su: Dan planete Zemlje, Dan zaštite životne sredine, Svetski dan hrane, Globalni dani akcije i drugi. Sve naše aktivnosti adekvatno su propraćene edukacijom različitih starosnih grupa. Uporedo sa svim navedenim, vodimo kampanju za prestanak upotrebe plastičnih kesa koja za cilj ima i definitivnu zakonsku zabranu proizvodnje i upotrebe istih. Osim jednodnevnih akcija, veliki deo projekata je realizovan u obliku kratkoročnih volonterskih projekata, tzv. volonterskih kampova, preko kojih aktivnosti proširujemo i na teritorije Vojvodine i Srbije. Od 2005. godine, od kako organizujemo kampove, uradili smo oko 20 kampova na temu zaštite životne sredine i to na Ludaškom jezeru, Bačkom Monoštoru, Ljigu, Moroviću, Bečeju, Gružanskom jezeru, Staroj Planini, Kovačici i drugim mestima.