apr 27

HITAN POZIV za volontera/volonterku u Subotici!

Hitno tražimo volontera/ku iz Srbije za podršku grupama Belgraid, Rigardu i Escuela con Alma u radu sa izbeglicama, u Subotici!

Pomenute organizacije svoje aktivnosti sprovode uglavnom u blizini granica u Subotici, Somboru i Šidu, gde obezbeđuju tuševe, čistu odeću i donji veš, obuću, tople obroke i mogućnost da punjenje mobilnih telefona. Rigardu, takođe, na sajtu www.borderviolence.eu, izveštava o slučajevima policijskog nasilja na granici, kao što su ilegalne deportacije.

Ove organizacije, koje na mesečnom nivou pomažu u proseku 150 osoba koje u Srbiji borave van sistema i zvaničnih kampova, čine mladi volonteri iz Evrope i celog sveta koji sami finansiraju svoj boravak ovde, a donacije pojedinaca i drugih organizacija im omogućavaju da sprovode svoje aktivnosti.

Volonter/ka će obavljati različite zadatke, kako na terenu, tako i u skladištu organizacije:

  • Sortiranje i pakovanje hrane
  • Pranje, sortiranje i pakovanje odeće i ćebadi
  • Distribucija na terenu
  • Kupovina
  • Postavljanje mobilnih tuševa i sakupljanje korišćene odeće za pranje
  • Prevođenje sa engleskog na srpski jezik i obrnuto (pri kontaktu sa lokalnom zajednicom)

Smeštaj je predviđen u kući volontera, u blizini centra Subotice, gde se ujedno nalazi i skladište. Ishrana volontera/ke je predviđena budžetom projekta, troškovi puta do Subotice i nazad su takođe pokriveni. Volonter/ka će raditi u timu sa ostalim volonterima, uz superviziju dva iskusna volontera. Jedan dan u nedelji (subota ili nedelja) je slobodan.

Pročitajte iskustvo naše volonterke Aleksandre, koja se upravo vratila iz Subotice:

“Dani su dinamični i drugačiji, imala sam priliku da iskusim više različitih poslova kao što su unošenje u bazu garderobe koja dolazi i odlazi iz magacina i slaganje na rafove. (odeća, obuća i vreće za spavanje). Pranje odeće i pakovanje čiste u pakete za dalju distribuciju na lokacije, odlazak u nabavku hrane i ostalih namirnica… bilo kakvo prevođenje ili komunikaciju sa lokalcima. Najinteresantnije je obilaženje izbegličkih lokacija sa timom, proveravanje brojnog stanja ljudi, usputno ćaskanje i druženje sa njima, igranje karata, odbojke i ako imate sreće da je vreme ručka možete biti pozvani da probate vrlo ukusne specijalitete.”  (Aleksandra)

Poziv je otvoren za osobe starije od 20 godina, koje pričaju srpski i engleski jezik (posebna prednost ako govore i mađarski jezik), i koje su spremne da u Subotici provedu nedelju dana. Zbog prirode volonterskog angažmana, potrebno je da osoba ima iskustva u radu sa osetljivim grupama.

Za više informacija, obratite se na office@volontiraj.rs ili ida@volontiraj.rs.

 

Ostavite odgovor