okt 17

„Za svoj EVS nisam tražila državu, nego projekat koji me je zanimao.“

Na pitanje mnogih: ”Zašto baš Danska?“, odgovarala sam uvek da za svoj EVS nisam tražila državu, nego projekat koji me je zanimao. Pre toga, nisam znala ništa o Danskoj, stvarno!

To bih i preporučila svima koji žele da odu na EVS. Ukoliko ste zainteresovani za volonterski posao koji se određenim projektom nudi, i već pri prijavljivanju imate dobru komunikaciju sa organizacijom u kojoj biste volontirali, verovatno nećete pogrešiti.

Moja kombinacija je bila dobitna! Otišla sam na EVS u Midtjysk Efterskole u Danskoj. To je škola, internat, za učenike od 15 do 17 godina, a naš (bilo nas je dvoje) volonterski zadatak je bio da se uključimo u tu zajednicu i doprinesemo joj donoseći nešto svoje, i za njih novo. Prema našim interesovanjima i iskustvima, bili smo uključeni u nastavu, ili vannastavne i večernje aktivnosti sa učenicima, pomagali smo u kuhinji, ili na druge nečine…

Pošto sam po zanimanju nastavnica, ovaj EVS bio mi je odlična praksa, prilika da puno naučim i usmerim se ka onome što želim da radim u životu.  Iako sam tamo živela u malom selu koje nije u blizini nikakvog većeg grada gde ima puno zanimljivih dešavanja i mladih ljudi, bila sam ispunjena i uvek motivisana sjajnim aktivnostima, odličnom organizacijom i komunikacijom sa mentorima, ali i svima ostalima u školi.

I onda su došle sve divote istraživanja i upoznavanja nove sredine i kulture, divni ljudi koji su mi postali prijatelji, jezik koji sam, ne bez muke, uspela da naučim, klima, hrana, uspomene… I sada je to – Danska, zemlja u koju znam da ću se sigurno vratiti.

Dunja Rakić

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor