okt 03

U skladu sa prirodom… :)

U okviru projekta „Volonterizam i video-aktivizam“,organizovali smo jednodnevni kurs o permakulturi u saradnji sa prijateljima i saradnicima na projektu- Baštenskom inicijativom. Kurs je obuhvatio etiku i načela permakulture, čitanje zemljišta, uzgoj hrane, održivu energiju, održivu gradnju.

U skladu sa jednim od ciljeva projekta, pričali smo o proizvodnji voća i povrća u urbanoj sredini, kompostiranju u kućnim uslovima, baštama na balkonima, u školama, zajedničkim dvorištima i sl. a sve radi približavanja proizvodnje namirnica ljudima.

Ideja nam je bila da omogućimo zainteresovanim učesnicima/cama da postanu što nezavisniji od potrošačkog društva i kreiraju samoodrživo domaćinstvo.

Naš domaćin, Dušan Petrović,  već 9 godina živi na obroncima Fruške gore gde se, zajedno sa svojom porodicom, bavi, kako on to kaže- „urbanom baštom“.

Kako to izgleda kada se iz gradske sredine u kojoj preovladava beton, gužva i smog, preseliš u prirodu i počneš život iz početka, čuli smo iz prve ruke od Duleta.

Nije sve išlo odmah brzo, niti je danas lako, ali postane jednostavnije kada upoznate zemlju i neizostavni živi svet oko sebe i prilagodite svoje potrebe.
Zapravo, svedete ih na one najbitnije. 🙂

Rad u bašti jeste težak ali plemenit, a osećaj da kreirate samoodrživo domaćinstvo je ohrabrujući.

Shvatili smo, a to je i bio jedan od ciljeva posete, da za proizvodnju hrane za sopstvene potrebe ne moramo da se preselimo na selo. Možemo i treba da oplemenjujemo gradske celine i na taj način postanemo što nezavisniji od potrošačkog društva.

 

Sve što smo imali prilike da čujemo, vidimo i naučimo taj dan, bilo je kao da dobijamo jednu životnu lekciju i vetar u leđa, uz podsetnik da priroda ipak sve najbolje zna sama. 😉

Veliku zahvalnost dugujemo Duletu što je svoje iskustvo podelio sa svima nama uz mnogo korisnih informacija i saveta, i naravno na gostoprimstvu. 🙂

 

 

 

Vidimo se uskoro na našim radionica iz urbanog baštovanstva!

 

 

Projekat „Volonerizam i video-aktivizam“ se realizuje uz podršku Gradskih uprava za sport i omladinu i Zaštite životne sredine.

Ostavite odgovor