okt 30

Podeli znanje sa svima

Ovo leto je bilo u znaku projekata vezanih za prirodu, urbano baštovanstvo i permakulturu. Dok su  Maja i Aleksandra brinule o medvedima u Kuterevu, Nina i Marko su bili u Eko centru Latinovac.

Njihov projekat je bio kratkoročni EVS (Evropski volonterski servis) u trajanju od dva meseca, tako da su ceo srpanj i kolovoz proveli u komšiluku, zajedno sa drugim mladim ljudima iz Portugala, Litvanije, Češke, Letonije, Makedonije i Mađarske. 🙂

 

Po povratku sa svog EVS, Nina i Marko su podelili sa nama svoje pozitivne utiske. Njihova lična očekivanja su bila zadovoljena a nama je bilo drago da se uspešna saradnja sa Eko centrom Latinovac nastavila.

S obzirom da je Volonterski centar Vojvodine ove godinu počeo sa realizacijom dva projekta na lokalu koja su imala za cilj pokretanje i promociju urbanih bašta, želeli smo da nam Nina i Marko prenesu svoja iskustva vezana za permakulturu.U okviru projekta smo organizovali i kratak kurs iz permakulture i učesnike i učesnice poveli na jedno permakulturno imanje nadomak Novog Sada, kako bi iz prve ruke čuli i videli kako to zapravo izgleda i šta sve obuhvata. 🙂

Kako smo ostvarili saradnju sa osnovnom školom u Novom Sadu, pozvali smo i naše EVS volontere da nam se priključe i pomognu u vođenju radionica sa osnovcima.

Pored majstorisanja i „grubih radova“ vezanih za pravljenje konstrukcije od drvenih paleta, sa đacima je diskutovano o značaju očuvanja životne sredine, sa akcentom na zelene površine, o „domaćoj proizvodnji  hrane“ u urbanim celinama i sl.

 

 

Radionice su bile veoma korisne, kako za osnovce tako i za starije učesnike koji su bili u prilici da čuju dosta korisnih informacija i saveta vezanih za koncept permakulure. Ideja Volonterskog centra Vojvodine je da nastavimo da se bavi projektima i aktivnostima koji će imati za cilj promociju urbanog baštovanstva, permakulture i proizvodnje hrane/namirnica u urbanim sredinama pa s toga i računamo na pomoć, sada već bivših, EVS volontera-Marka i Nine.

Takođe, svoje  (internacionalno) volontersko iskustvo će podeliti na prvim sledećim „otvorenim vratima“ koje u Volonterskom centru Vojvodine organizujemo kako bi promovisali (dugoročna) volontiranja.

 

Ostavite odgovor