jun 29

ODRŽIVI RAZVOJ I URBANO BAŠTOVANSTVO! Poziv za omladinsku razmenu u Nemačkoj, 5-16. septembar

Omladinska razmena u Nemačkoj

VOLONTERSKI CENTAR VOJVODINE VAS POZIVA DA UČESTVUJETE NA
prvom delu ciklusa interkulturalnih omladinskih razmena

    „Urban nature: Cultivate yourself“

Bohum, Zapadna Vestfalija, Nemačka

       5 – 16. septembar 2017. godine


Organizatori razmene

  • Volonterski centar Vojvodine, Novi Sad, Srbija
  • BBC e.V, Dortmund, Nemačka
  • Concordia, Lion, Francuska

Kratak opis razmene

Ova razmena je deo ciklusa razmena između Nemačke, Francuske i Srbije koji ima za cilj da kroz praktične radne aktivnosti i raznovrsne radionice pokaže mladima sve prednosti održivih i ekoloških stilova života, kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou.

Grupa od 30 mladih ljudi iz različitih zemalja će u toku 3 dela razmene imati priliku da u interkulturalnoj i veseloj atmosferi razmenjuje iskustva i ideje sa svojim vršnjacima i stekne znanja na temu održivog razvoja koje mogu da se iskoriste u konkretnim slučajevima po povratku u matičnu zajednicu.

Zarad što boljeg usvajanja znanja i sticanja veština, kao i njihove kasnije primene, bilo bi poželjno da isti učesnici budu prisutni na svim delovima razmene.

I DEO Bohum, Nemačka (5 – 16. septembar 2017.)
II DEO okolina Liona, Francuska (proleće, 2018.)
III DEO okolina Novog Sada, Srbije (leto, 2018.)

Prvi deo ciklusa će se održati u Bohumu, nadomak Dortmunda na izuzeno lepoj farmi koja poput velike zelene oaze opstaje u središtu urbano-industrijske zone i koja svojim načinom funkcionisanja i ponuđenim aktivnostima višestruko doprinosi razvoju lokalne zajednice.

Tokom boravka na farmi imaćete priliku da se bavite izgradnjom solarnih tuševa i pravljenjem veštačkog jezerceta koje će služiti za navodnjavanje, a sve to u cilju osposobljavanja farme za buduće projekrte za mlade čiji će farma biti domaćin. Pored zajedničkog života, rada i druženja, očekuju vas svakodnevne jezičke animacije, kroz koje možete obnoviti ili steći osnove francuskog i nemačkog jezika, a važan deo programa zauzeće i interaktivne radionice o globalnoj edukaciji, interkulturalnosti, stereotipima i predrasudama.

Kada je reč o neformalnom delu programa, moći ćete da se opustite uz logorsku vatru, uživate u druženju sa ljudima sa farme i žiteljima Bohuma, kao i temetskim izletima i obilascima mesta u okolini.

Putovanje

Po oformljenju grupe biće kupljene najpovoljnije karte i grupa od 10 učesnika će putovati sa 2 lidera i to na relaciji:

Novi Sad – Dortmund (autobus)

Dortmund  – Bohum (voz)

Bohum – farma  (gradski prevoz)

 

Smeštaj

Učesnici će biti smešteni u šatorima za više osoba u kampu koji je opremljen kuhinjom. U neposrednoj blizini kampa nalaze se mobilni tuš i kompost-toalet. U kampu neće biti internet-konekcije. Od učesnika se očekuje da ponesu podlogu i vreću za spavanje, i da tokom razmene učestvuju u zajedničkoj pripremi obroka, održavanju čistoće u kampu, i slično. Kamp će biti postavljen u okviru farme, na kojoj stanuje grupa mladih i bavi se različitim proizvodnim i uslužnim delatnostima.

 

Ko može da se prijavi?

Na razmenu mogu da se prijave zainteresovani mladi iz Srbije, uzrasta 18 do 26 godina. Nacionalna grupa iz Srbije imaće 10 učesnika i 2 lidera.

 

Jezici razmene

Zvanični jezik razmene će biti engleski, ali će učesnici uvek imati pomoć lidera u slučaju da je određene stvari potrebno prevesti na neki od jezika zemalja učesnica (SRB, FR , GER)

 

Finansijski aspekti i uslovi učešća:

  • Troškovi smeštaja i hrane u potpunosti su pokriveni.
  • Putni troškovi učesnika pokriveni su u maksimalnom iznosu od 322 €. Putni troškovi se refundiraju nakon razmene. Tada se učesnicima naplaćuje participacija u iznosu od 50 €.
  • Svi učesnici razmene biće u obavezi da obezbede putno osiguranje za period trajanja razmene. Jedna od opcija je i grupno osiguranje, o kom je moguće dogovoriti se nakon selekcije učesnika.

Link ka prijavnom formularu

http://urban-nature.tk/


Prijava traje dok se ne popune sva mesta!

Ostavite odgovor